U zult het ongetwijfeld hebben zien staan: het enorme kunstwerk bij de rotonde tussen Mensingeweer en Eenrum. Wat stelt het voor? Wie zit erachter? Waarom staat het er? De razende reporters van De Ainrommers zochten het uit en belden met ontwerper Volken de Vlas van Studio Volop.
Hoe is het idee voor dit kunstwerk ontstaan?
“Vanuit de provincie Groningen kwam de vraag hoé we de N361, tussen Groningen en Leens, aantrekkelijker konden maken met kunst. De vormgeving moest herkenbaar zijn en aansluiten bij de omliggende natuur en met betrokkenheid van de bewoners worden ontwikkeld. Eigenlijk een heel brede vraag en opdracht. Er volgde een enquete onder de bewoners – wat zij graag zouden willen zien langs het tracé. De uitkomst van die enquete – wierdelandschap, biodiversiteit, kloostermoppen – sloot aan bij de plannen van de bureaus die betrokken zijn bij dit project, House of Design en Studio Volop.”
Wat stelt het kunstwerk voor?
“Ik reed vaak langs over deze weg en ervaarde het als een soort tijdmachine – je gaat steeds verder terug in de tijd. Ik ben verknocht aan de kerken en aan de Groninger baksteen. In het kunstwerk willen we in één enkel beeld twee belangrijke tijdvakken uit de geschiedenis van Groningen weergegeven: de middeleeuwen en de industriële revolutie. Beide tijdvakken zijn erg belangrijk geweest in de ontwikkeling en welvaart van Groningen, waarbij een prominente rol is weggelegd voor een typisch Groninger grondstof: klei. Voor het werk hebben we dan ook bakstenen uit de 19e eeuw hergebruikt.
Vanuit beide rijrichtingen van de N361 ziet het werk er anders uit: vanuit Winsum zie je duidelijk een middeleeuwse kerk, vanuit Wehe-den-Hoorn verschijnen de contouren van een steenfabriek uit de 19e eeuw. Naarmate men vanuit beide richtingen het beeld nadert, verandert het; blijkt het vergankelijk en steeds meer vervallen, tot enkel een herinnering overblijft.
Het werk wordt in december opgeleverd. Begin 2024 volgt het grondwerk en ook het licht. De lichten zijn overigens heel bijzonder: het is voor fauna onzichtbaar, zodat dieren niet gestoord worden. En het stelt zowel het licht voor dat door de kerkramen naar buiten schijnt, als het vuur van de steenovens.”
Er zijn mensen die liever niet willen dat er geld naar dit soort kunst gaat – wat vindt u daarvan?
“Het werk is waarschijnlijk niet voor iedereen. Over smaak valt immers niet te twisten. Maar kunst mag ook uitdagen, verrassen en tot gesprekken leiden – het hoeft niet alleen ‘mooi’ te zijn. Kunst verrijkt ons leven daardoor. De kwaliteit van onze woonomgeving gaat er uiteindelijk door vooruit.”
Meer informatie: https://studiovolop.nl/ontwerp/folly-mensingeweer/