Dorpsrondleiding Eenrum

De ene rondleiding is de andere niet. Geheel afhankelijk van uw wensen en de omvang van de groep stellen wij samen met u een programma op van eenvoudige dorpsrondleiding met deskundige gids tot geheel verzorgde arrangementen voor een aangenaam dagje uit. Met bijvoorbeeld een bezoek aan het (dorps)museum, de kerk of een galerie. In combinatie met een bezoek aan het locale café of restaurant wordt natuurlijk ook de inwendige mens niet vergeten!
Heeft u speciale wensen of zoekt u een aangepaste rondleiding door beperking in mobiliteit? Neem dan ook eens contact met ons op om betreffende alternatieve manieren van vervoer en overige activiteiten onder leiding van onze dorpsgidsen.

Het nostalgisch dorp Eenrum heeft veel te bieden op het gebied van cultuurhistorie,archeologie en natuurwaarden en bouwkunst.

Wilt u zelf eens op pad in Eenrum? Onder leiding van een deskundige dorpsgids kunt u het dorp en haar historie van dicht bij leren kennen.

Toegang: afhankelijk van het arrangement

Openingstijden: het hele jaar door op afspraak.
Vertrek punt: molen ”De Lelie” Molenstraat 3, 9967 SL Eenrum.
tel. (0595) 407066
b.g.g. (0595) 491815 / Facebook.

Molen ”De Lelie”

Molen De Lelie is al een oude molen. Het bouwwerk in het Groningse dorpje Eenrum stamt al uit 1862. De molen wordt gerund door vrijwilligers, zes van hen zijn molenaar. De vrijwilligers geven elke zaterdagmiddag rondleidingen in de molen. Samen houden ze de molen draaiende. Bovendien zijn er in De Lelie gebakken koekjes, ansichtkaarten en diverse meelsoorten te koop.
Molen De Lelie in Eenrum leent zich ook goed voor een vriendinnendag en kinderfeestje (vanaf € 3,00 p.p.). Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Toegang: gratis, kinderen tot 12 jaar alleen onder begeleiding. Rondleidingen op afspraak kosten 2 euro p.p.
Openingstijden: het hele jaar door elke zaterdag van 13:00 tot 16:30 geopend. af en toe ook op woensdagmiddag geopend.
Molenstraat 3
9967 SL, Eenrum
tel. (0595) 491272 / Facebook

Arboretum ”Notoarestoen”

Het arboretum Notoarestoen in Eenrum bevat een internationale plantencollectie met de Japanse tempel-boom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia’s, rododendrons en nog veel meer. In het voorjaar is het kleurenfeest in Notoarestoen dankzij honderden bloeiende rododendrons. De tuin is het  levenswerk van notaris Smit uit Eenrum, vandaar de naam ”Notoarestoen”, het Groningse woord voor notaristuin.
Toegang: gratis
Openingstijden: het hele jaar elke dag geopend.
Ernsheemsterpad, Eenrum (bezoekadres)
Posthumuslaan 16, 9967 PN  Eenrum (postadres)
tel. (0595) 492058
info@arboretumeenrum.nl
arboretumeenrum.nl

Kaarsenmakerij ”Wilhelmus”

De winkel is gevestigd in een van oorsprong oude houtzagerij. De stoere, robuuste sfeer van toen hangt er nog steeds en dat maakt onze winkel uniek en erg gezellig. Natuurlijk hebben we heel veel kaarsen, maar daarnaast kun je bij ons ook terecht voor aanverwante artikelen zoals kandelaars, lantaarns, vuurschalen, hippe én vintage kado’s. Kortom: een bonte verzameling van kleurrijke en bijzondere spullen. Voor ieder wat wils!
Toegang: gratis, het maken van kaarsen kost €5,- p.p. voor twee kaarsen.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00
Tijdens schoolvakanties: dindag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
Kerstdagen gesloten. Nieuwjaarsdag geopend van 13.00 – 17.00 uur
Hoofdstraat 14
9967 RJ Eenrum
tel. (0595) 491388
info@kaarsenmakerijwilhelmus.nl
kaarsenmakerijwilhelmus.nl

Kerk

De kerk is grotendeels van baksteen gebouwd in de 13e eeuw. Van de oorspronkelijke ingangen rest alleen de zuidelijke. Binnen contrasteren wit gestucte meloengewelven met het donkerbruine meubilair. Het interieur heeft de Beeldenstorm, dankzij pastoor Louwe Fritema, overleefd. De 17e eeuw bracht ingrijpende verbouwingen: de grote toren, voltooid in 1652, grotere ramen die in de 20e eeuw weer vervangen zijn door laatromaanse ramen.
Gebruik
De kerk is in bezit van de Stichting oude Groninger Kerken, maar wordt beheerd door de Protestantse gemeente Winsum-Halfambt. Sinds 2016 wordt de kerk mede open en daardoor levend gehouden middels het project Kerk in het Dorp, gebaseerd op drie pijlers: cultuur, zingeving en religie. Voor meer informatie zie: www.kerkinhetdorp.nl. De kerktoren is eigendom van de Gemeente Het Hogeland. Kerk en toren maken onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht van Eenrum. De kerk ligt aan het Pieterpad.
Bron & meer informatie.

Klompenmakerij van der Meulen

In 1900 begon Douwe van der Meulen met het maken van Eenrumer Klompen. Zijn liefde voor het werken met hout deed hem kiezen voor dit ambacht. Doordat hij veel aandacht besteedde aan de pasvorm van de klompen breidde zijn klantenkring zich gestaag uit. In 1920, toen zijn zoon Jetze hem al meehielp, kreeg hij de kans machines aan te schaffen. De goede naam, die de Eenrumer klompen van de familie Van der Meulen verwierven, deed de vraag verder stijgen. Kwaliteit en pasvorm werden echter nooit uit het oog verloren. Met hetzelfde uitgangspunt houden de derde en de vierde generatie, Douwe en Robert, zich bezig met hun traditierijke product. Uit de wijde omtrek weten de klanten hun klompenmakerij te vinden. Velen waarderen ook het feit dat er kleine aanpassingen van de pasvorm mogelijk zijn en dat bij de tripklompen de riemen op maat worden vastgespijkerd.
Toegang: voor informatie over de rondleidingen en prijzen graag contact opnemen.
Openingstijden: voor rondleidingen wordt verzocht een afspraak te maken.
Zuiderstraat 25
9967 RP Eenrum
tel. (0595) 491383
www.eenrumerklompen.nl

Dierenweide

Vlakbij de Notoarestoen ligt de dierenweide van Eenrum, een park met hertjes, eenden, kippen en pauwen. Heerlijk om een korte wandeling naartoe te maken. Het voederen van de dieren én het onderhoud van het park met bijbehorende gebouwen, wordt gedaan door een tweetal groepen vrijwilligers.
dierenweide@ditiseenrum.nl
Artikel over de Dierenweide

Oorlogsmonument

Het ‘Joods monument’ in Eenrum is een zwerfkei, waarop een bronzen plaquette is bevestigd. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 1 meter breed en 80 centimeter diep, en is opgericht ter nagedachtenis aan tien joodse medeburgers die in 1942 door de bezetter op transport zijn gesteld naar concentratiekampen in Polen.

De namen van de tien slachtoffers luiden: Kaatje Benninga-Israels, Mozes Benninga, Martha Cohen, Simon Benninga, Sophia Benninga-Zadoks, Zoetine Cohen-Benninga, Hendriejette Benninga, Frouwkje Benninga, Lea Benninga en Jacob Benninga.

Meer informatie.